Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

За Главния прокурор – BG версия PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 04 Декември 2012 22:04

Адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТАдв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Безспорно изключително важен въпрос, който днес стои на общественото внимание, е процедурата по избора на нов Главен прокурор. Българската Конституция е облякла същия във власт, която по дефиниция е безконтролна. За 7 години. Правомощията му дават възможност той директно да влияе върху политическия , икономическия и цялостния обществен живот /доказателство за това от „вчера” е случаят „Марковска” и внезапното „просветление” на Прокуратурата , когато се наложи да „услужи”!/.

Не случайно и първият Главен прокурор - „демократ” – Иван Татарчев, при поредния запой с поредните „мутри” от онова време поглеждаше нагоре и самодоволно възкликваше – „Над мен е само Господ”! Тази реалност през ерата Филчев ужаси и собствените си създатели.

Защото дори президентът подлежи на обществен контрол чрез така нар. „импийчмънт”, докато Главният прокурор е несменяем, освен ако образува сам срещу себе си наказателно дело за извършено престъпление и се самоотстрани от длъжност! Това е творението на Великото народно събрание ...

И докато идеята за директен избор на магистратите /или поне над определено административно ниво/ - като израз на суверенното право на народа да контролира пряко всяка една от трите власти, се приеме като гаранция за реална на демокрацията – по отношение избора на главен прокурор ни остава единстрена възможност: Контрол на обществеността чрез поставяне качествата на кандидатите за този пост на публичен дебат и по този начин косвен контрол над решението на Висшия съдебен съвет.

Естествено, никой не си прави илюзията, че това ще има някакво въздействие върху управляващия елит, ако зад тази обществена активност не застане Европейската комисия, както наскоро вече се и случи при скандала „Марковска“.

В тази връзка, при обсъждането на концепциите на тримата кандидати за Главен прокурор, считам ,че не бива да се подминават следните два въпроса, на които те трябва да дадат отговор:

1. Оценка на наследството на Борис Велчев.

Че то е трагично е безспорно. Всяка друга оценка би следвало автоматично да ги елиминира от състезанието.

Днес България има Прокуратура, превърнала се през последните 3 години в жалък придатък на МВР. Демонстрираща крещяща некомпетентност – израз на което е пълният й провал дори там, където се концентрираше целият й „професионален“ потенциал.

Няма и как да не е така, след като бившият Главен, удобно настанил се днес в Конституционния съд, не предприе нищо, освен дребна „козметика”, за да коригира кадровите решения на Филчев. А кадрите наистина решават всичко.

И най-важното в тази връзка: Какво конкретно смятат кандидатите да предприемат в тази връзка, за да придадат на Прокуратурата като институция вид, поне доближаващ я до конституционната й функция?

2. Как смятат да приложат на практика законовата гаранция за безпристрастност при решаването на преписките и делата, а именно чл. 9 от Закона за съдебната власт – гарантиращ правото на българските граждани на независимо и безпристратно правосъдие ? Още повече, че това е и единствената бариера - поне донякъде - против корупцията в системата.

Дали кандидатите смятат да прилагат на практика на изискването преписките и делата в Прокуратурата да се разпределят между прокурорите на принципа на случайния подбор /чрез компютърното им разпределение/ по реда на тяхното пристигане в нея? В това разпределение по закон следва да участват всички прокурори в съответната структура, а ако в нея има структурирани отдели – възлагането да става сред прокурорите в съответния отдел.

Всякакви други стеснявания на кръга прокурори, участващи в разпределението, чрез административни „хватки”, което днес е повсеместна практика - противоречи на Закона за съдебната власт, на Конституцията и на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Дали кандидатите признават, че този принцип бе поголовно погазен в Борис Велчевата прокуратура?!

А че мисленето на висшите прокурори е дотакава степен атрофирало е видно от скорошното им признание във връзка със скандала по делото „САПАРД” и грандиозния провал на Прокуратурата /според Премиера и Цв. Цветанов – на Съда ?!/ , за начините на работа в нея. Създаден бил някакъв екипен принцип на работа, при който решенията / вероятно относно образуване на дело, вземане и каква мярка за неотклонение, предявяване на обвинения , внасяне на обвинителен акт и квалификация на деянията и пр. действия, които по Наказателнопроцесуалния кодекс са правомощия на съответния конкретен прокурор / а това е този, който слага подписа си под тези актове/ се вземали от екипа . Т.е. законовият принцип е подменен с неформализирани в конкретен акт решения на някакъв виртуален орган! Това ако не е подмяна и създаване на собствено право в Прокуратурата - здраве му кажи.

Къде остана принципът за решения, основани на независимата собствена преценка на доказателствата и вътрешното убеждение на конкретния магистрат!?

Този принцип на работа, с който Прокуратурата се хвали, всъщност прикрива лицата, които реално вземат решенията и които след провала гузно се крият зад конкретните имена на редовите прокурори.

И последният въпрос, на който следва да отговорят кандидатите за Главен прокурор, е:

Как, съобразявайки се със закона, ще гарантират независимостта при вземане на решенията на прокурорите и след това – как пък ще им търсят отговорност за грешките?

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Вторник, 04 Декември 2012 22:11
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА