Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Март 1989 г. – ДЕКЕМВРИ 2012 г./или сюжет за малък BG-разказ/ PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 17 Декември 2012 08:51

Адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТАдв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Mесец март 1989 г.

Мрачна съдебна зала в двуетажната паянтова сграда на Старозагорския районен съд. Всъщност – бивша винарска изба.

В залата – прокурор, съдия и един субект с рошав перчем и светнал поглед – с белезници.

Разглежда се предложението на Началника на Окръжно управление на МВР – гр. Стара Загора – генерал..., лицето – Николай Ганчев Колев (по прякор Босия) да бъде въдворен в поправителното общежитие за принудителен труд (вариант на соцконцлагер) – по реда на чл. 40 а от Закона за Народната милиция. Мотиви – не упражнява общественополезен труд... няма трудов договор, пък е на 38 години. Занимава се с литература, но няма публикации и доходи от нея...

Процесът е кратък – решението: Уважава се предложението на Началника на ОУ на МВР и се осъжда на принудителен труд в ТПО Бобов дол. По закон решението не подлежи на обжалване. От съдебната зала – с белезниците на ръце и след три дни конвоиране – Босия е въдворен в Бобов дол.

Започва гладна стачка. Случаят е огласен от Румяна Узунова в Радио „Свободна Европа”. Следва международен скандал и намеса на Европа – в защита на жертвата на тоталитаризма властващ в страната. Начело е все още един от „големите политици на България” – според днешния ни премиер – др. Тодор Живков.

11.12.2012 г.

Мрачна, претъпкана сграда. Строена някога за научни лаборатории – днес уникалното обиталище на Софийския районен съд – достоен кандидат за 100-те чудеса на България.

На последния етаж, сред множеството от чакащи пред така нар. съдебни зали – същото лице, но вече с прошарени коси и дълга побеляла брада – Николай Колев – Босия.

До него – служител от Първо РПУ на СДВР. Видимо изнервен и притеснен. Явно указанията на Началника някак се разминават с неговата оценка, но „хлебът” е по-важен...

Босия е отново в очакване да бъде принудително въдворен. Този път по Указа за борба с дребното хулиганство /датиращ от 1963 година/ въз основа на Административен акт на СДВР – Първо районно управление „Полиция” – гр. София. Затова, че в знак на отчаян протест срещу убийството на българската нация и излъганите надежди на поколения българи от 1989 г. насам е запратил един развален домат към сградата на „Народното” събрание – символична оценка на целия управлявал ни „елит”.

Изглежда тъжен и блясъкът в очите му отпреди 23 години е поугаснал. Останало е само упорството или по-скоро инатът.

Случва се обаче нещо, в което почти не е вярвал. Толкова, че чак не успява веднага да го асимилира. Съдията – на годините може би на децата му, се чувства видимо неудобно заради милиционерското безумие – нямащо нищо общо с правото.

И го оправдава. Приема, че българският гражданин има право на политически протест и това не е хулиганска проява по смисъла на закона.

Днес, 11.12.2012 г. Николай Ганчев Колев – по прякор Босия, вече има право да протестира без да бъде въдворяван в концлагер...

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 17 Декември 2012 09:16
 

Comments 

 
0 #1 RE: Март 1989 г. – ДЕКЕМВРИ 2012 г./или сюжет за малък BG-разказ/Петър Пенчев 2012-12-20 20:33
Поздравления за автора.
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА