Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Резюме на публичната дискусия "България-перспективи и алтернативи" PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 20 Октомври 2013 11:30

Гражданска Инициатива СПРАВЕДЛИВОСТПо инициатива на “Движение за енергийна независимост” и Гражданска Инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ на 15.10.2013 година в сградата на НТС София се проведе публична дискусия на тема „България – перспективи и алтернативи”. Изложения по различни аспекти на темата направиха: Алекс Алексиев – Външна политика, Геополитика, Национална сигурност; Красен Станчев по Икономически и социални политики; Иван Груйкин – Политическа система, Изборен процес, Правосъдие и Евгений Михайлов по Протестната вълна 2013 и поуките от нея.

Алекс Алексиев представи анализ на случващото се в страната, Европа и света, от който естествено се налага извода, че най-сериозните проблеми на страна ни са свързани с пряката ни политическа и икономическа зависимост от путинска Русия. България далеч не е страничен фактор в руската геополитическа и енергийна експанзия в Европа и света и това се отразява директно върху всеки от нас и начина ни на живот. Говори също за значението на САЩ, като стълб на световния

Алекс Алексиевред и затова, че Европа не може да се противостои на посткомунизма и неговите все по-активни прояви без американското ключово присъствие в НАТО. Този факт не е новина и Маргарет Тачър акцентира върху него още преди няколко десетилетия. Падането на Берлинската стена не донесе очаквания край на студената война, но тези факти убягват от вниманието на евро чиновниците, които отделят все по-малко средства за отбрана. Спря се и върху най-болезнения проблем – настъплението на радикалния ислямизъм. Разгърна темата за финансирането на ислямистите от Русия и Турция и ролята на България като васал на едните и съсед на другите. Посочи, че путинизмът е световен проблем и страната ни не прави изключение.


Красен Станчев, Институт за Пазарна ИкономикаИкономистът Красен Станчев от Института за Пазарна Икономика(ИПИ) ни запозна с анализ на бюджета и слабостите в бюджетната политика на правителството. Той изтъкна, че нито парламентарната опозиция, ако има такава, нито извънпарламентарната, която ни налагат медиите като лице, критикува компетентно проблемите в основния финансов план на държавата. Подчерта, че бюджетът е лесно критикуем и пълен със слабости, което се вижда от всеки стажант на ИПИ и това говори, както за некомпетентност, така и за факта, че всъщност парите на държавата се събират и преразпределят през главата и независимо от волята на премиер и финансов министър. Според него той е направен така, че след като се отделят около 60% за социални плащания останалите средства се разпределят да обслужват изкуствено създаден дълг на България към Русия още по времето на Симеон Сакскобурготски, което затвърждава усещането за политическата зависимост на страната ни. Говори за неуправляемия дефицит на НОИ и за путински модел на управление на бюджетните средства.

В изложението на лидера на ГИ СПРАВЕДЛИВОСТ адвокат Иван Груйкин се постави акцент върху необходимостта отИван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ радикални промени в сферата на правосъдието и в начина по който се овластяват органите на централната и местната съдебна власт. Отделяйки я от законодателната и изпълнителната власт обществото ни може да очаква тя да се превърне в техен коректив и източник на справедливо правосъдие, което е най-големия проблем на страната ни. Прекия избор на магистратите от граждани ще постави в зависимост съдебната система от гласоподавателите вместо от политическата върхушка, която я назначава понастоящем. С този механизъм на назначения изпълнителната и законодателната власт си осигуряват безнаказаност за преките си и косвени престъпления. Без съдебната власт да бъде реално отделена от другите власти чрез пряк избор от гражданите в страната няма да има нито демокрация, нито истинска пазарна икономика. Груйкин посочи и стъпките, по които това може да се случи.

Евгени МихайловЕвгений Михайлов, който стана известен като защитник на демокрацията още от 1989 година, когато у нас тя едва прохождаше, анализира протестите и стигна до извода, че от февруари са режисирани малко или повече с цел да бъдат използвани и в крайна сметка потушени. Той посочи, че схемата с провокиране на гражданско недоволство чрез високи сметки за ток и топлоенергия е разработена от руски служби и е прилагана успешно и в други страни от Европа и Азия – бивши съветски републики. Михайлов подчерта, че репресивните служби имат достатъчно опит и добре владеят психологията на тълпата. Акцентът в думите му отново беше за нуждата от промяна на Конституцията, които да дават реална възможност на гражданите да участват в управлението и да оказват контрол върху действията на властимащите.

Дискусията премина при подчертан интерес от страна на присъстващите. От залата също бяха направени важни изводи и предложения за перспективите и алтернативите пред България. Изказванията засегнаха теми като Закон за лустрацията, електронно гласуване и путинската идеология на национал социализма, от която България далеч не е застрахована въпреки, че е част от Европейския съюз. Изтъкната бе опасността България да остане в орбитата на Русия завинаги, от което следва липса на икономическа и политическа свобода. Това е десетилетния модел на управление на службите за сигурност от бившия социалистически блок гарниран с вековния имперски комплекс на Русия.

Основното послание на дискусията е крайната необходимост от обединението на граждански субекти, които имат трезва и информирана преценка за изключително трудната ситуация в България, както и разумни и експертни решения за нейното преодоляване. Субекти, които се обединяват около тезите за реформа в политическата и съдебната система чрез мажоритарни избори, които ще ги поставят в зависимост от суверена на властта, като начало на дълбоките реформи, от които има нужда обществото ни. Това налага незабавни нови избори, промени в основния закон на държавата – Конституцията, избирателния закон и другите нормативни актове, уреждащи общественото устройство. За да бъде прекъсната окончателно връзката на обществото и държавата ни с структурите и манталитета на ДС и КГБ, която е в основата на икономическата и политическата ни зависимост. Зависимост, която е в основата на всеобщата ни материална бедност, духовна недостатъчност и крайно отхвърляне на свободната личност, като двигател на обществото.

В синхрон с есенцията на разговорите от дискусията Президентът на България Росен Плевнелиев организира своя проява на тема ”Ефективна и справедлива съдебна система”(линк тук), която ще се проведе на 23.10.2013 във Военния клуб в София. Представител на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ ще вземе участие в разговорите.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Неделя, 20 Октомври 2013 12:06
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало НАШАТА МЕЧТА