НОВИНИ от ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД PDF Print E-mail
Понеделник, 15 Януари 2018 04:49

/  или как   Върховният административен съд  „на пожар” за 2 седмици насрочи и реши   дело за 237 милиона евро  - два дни преди  началото на „европредседателството”/

Както беше  при стария председател Колев/ Георги/ , така е, така  и  ще бъде и при новия - Чолаков /Георги/. Това става ясно от произнесеното от Върховния административен съд на 9.01.2018 г. окончателно решение  по адм.д. №13013/2017 г.на ВАС.

Петчленния състав на съда в състав: председател Румяна Монова и членове- Мирослав Мирчев, Димитър Първанов,Петя Желева и Василка Шаламанова /докладчик по делото/ отмени решението на друг състав на ВАС – Първо отделение в състав: председател Фани Найденова и членове -  Бисер Цветков  и Милена Славейкова /докладчик/   и  реши делото по съществоа именно:

отхвърли жалбата на Кооперация „Национален съюз на земеделските кооперации в България” /НСЗКБ/ срещу  Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2015 г. на министъра на земеделието и храните – Десислава Танева / „Деситу” – по терминологията на министър председателя,  понастоящем депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по  земеделие  в Народното събрание /.

С нея  със задна дата се включваха  и нови критерии за бенефициентите - след приключване на сроковете за подаване на заявленията за финансиране  по  подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” от мярка 4 „Инвестиции в материални активи „ от Програмата за развитие на селските райони  2014-2020 г.

Тричленния състав на ВАС , което становище бе споделено и от Върховна административна прокуратура след като констатира  съществени   процесуални нарушения при издаването и  както и пряко  нарушение на материалния закон, в т.ч. и на Европейските директиви, уреждащи материята , отмени изцяло акта на Министъра на земеделието.

По този начин издавайки незаконосъобразен подзаконов нормативен акт,   екс министър Десислава Танева е разпоредила  неправомерно , в нарушение на вътрешното законодателство и законодателството на Европейският съюз, разпределение сред определен кръг земеделски производители на  237 милиона евро.

От това следваше, че  раздадените от ДФ „Земеделие” средства няма да бъдат възстановени на бюджета от  фондовета на ЕС и остават за негова сметка – ерго:  представляват пряка щета  за Р. България в размер на над половин милиард лева. За тези вреди би следвало да отговаря   бившия министър на земеделието и храните Десислава Танева .

С решението си 5 членния състав на ВАС  прие,  че  решението на тримата съдии от същия Върховен съд е  некомпетентно , некомпетентна е и Върховна административна прокуратура /която зае еднопосочно и категорично отношение и пред двете инстанции за незаконосъобразност на обжалвания административен акт/ и изтълкува законовите разпоредби в точно обратния смисъл на приетото от 3-членния състав на същия  Върховен административен съд.

Кой е прав?

Отговорът на този въпрос може би се съдържа в протокола от проведеното съдебно заседание на 9.12.2017г.,в който пълномощникът на НСЗКБ, посочи грубите нарушения на АПК извършени от 5-членния състав , председателства от зам. председателят на ВАС – съдия Румяна Монова, по отношение на образуването и насрочването на делото :

- делото пред петчленния състав не само е образувано преди... да изтекат сроковете за представяне на отговор на НСЗКБ  по жалбата на Министреството на ЗГХ, но дори  и  ... насрочено . /По това дело  ВАС би всички собствени рекорди – при обичаен ритъм между първа и втора инстанция – над 1 година, този път делото бе насрочено  за ... след 2 седмици  и решено в едномесечния срок!/

-и най-важното:  нарушението на Закона за съдебната власт  при определяне на персоналния състав на съдиите :  Четирима  от петимата съдии  бяха назначени със заповед на  зам. председателя на ВАС – Румяна Монова / самата тя и председател на състава/.

Къде остана изискването на Закона за съдебната власт – за случайно определяне на съдиите, отговор така и  не бе получен  от състава на съда при  поискания отвод на петимата съдии. Той не беше приет –  не се изложиха и никакви мотиви за това.

Така 5-членния състав  – последна инстанция на Върховния административен съд по делото    за 237 милиона евро европейски пари, го реши 2 дни преди „фанфарите” да възвестят началото на българското „европредседателствуване”....

Съмненията за порочни практики на Министреството на земеделието и храните чрез преуреждане със задна дата на критериите при разпределяне на парите от еврофондовете обаче ,си  останаха...

/   Забележка. Съгласно практиката на ЕСПЧ, незаконно формирания съдебен състав е равнозначен на липса на съдебен състав/.

Адв. Диньо  Бозаджиев

Последно променен на Неделя, 20 Май 2018 15:24