Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ПЕНСИИ
Отлагането на пенсионната реформа само влошава нещата PDF Print Write e-mail
Пенсионно осигуряване
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 03 Декември 2011 16:18

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТИзградената по модела на така нареченото „социалното пазарно стопанство“ пенсионна система в България рухна. Вече повече от половината от парите за пенсии вече идват от данъците, а не от социалните осигуровки.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е сложна и тромава. Тя включва различни категории труд, множество осигурителни прагове, едновременни задължения на работник и работодател в непрозрачно определени съотношения. Отделно от това има цели групи работници и служители, чиито вноски са за сметка на бюджета. Отделно от това има допълнително задължително и допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е несправедлива. Никой от сега работещите не знае кога и каква пенсия ще получава и дали изобщо ще получава, защото и размера на пенсията и пенсионната възраст се определят по конюнктурни съображения, а не на база на конкретния принос на всеки участник. Плащаме осигуровки за болест, а първите три дни от болничните са за сметка на работодателите.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 03 Декември 2011 18:33
Прочети повече...
 
Пенсионната ни система рухна PDF Print Write e-mail
Декларации
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 01 Декември 2011 18:50

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Позиция на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

НОИ е във фалит. Повече от половината от парите за пенсии вече идват от данъците, а не от социалните осигуровки. В същото време пенсията стига, колкото човек да не умре от глад.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране не е никаква реформа, а нескопосан опит да се закърпи държавния бюджет за 2012 година, чрез намаляване на разходите за пенсии, поради по-малък брой пенсионери.

Протестите на синдикатите са основателни, но предлаганите от тях решения са несериозни.

Системата на задължителното пенсионно осигуряване е сложна и тромава. Тя е несправедлива, непрозрачна и скъпа. Тя е форма на принудително масово коопериране, в която всички ние сме задължени да бъдем член кооператори в НОИ, без право на глас.

Единственото правилното решение е да се отмени задължителното пенсионно осигуряване.

Най-справедливо е всеки да получи изцяло изработеното и сам да решава как да харчи парите си. Това са неговите пари и той има право да реши дали да инвестира, спестява или похарчи за каквото намери за добре. Така от решението на всеки един, а не от Правителството, ще зависи кога и как да се пенсионира и с какви пари ще разполага тогава. За разлика от сега, след смъртта ни спестените пари няма да се загубят, а ще останат за нашите наследници.

Освен това, ще си спестим по 100 милиона лева годишно, които сега плащаме за издръжката на една ненужна администрация.

Естествено, на тези, които до сега са се осигурявали трябва да им се признае правото на пенсия, в зависимост от приноса, но следващите поколения ще започнат на чисто.


AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 01 Декември 2011 19:21
 
Стойчо Кацаров: ПОЛИТИКА НА ПРОМЯНАТА PDF Print Write e-mail
Декларации
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Неделя, 20 Ноември 2011 17:41

Д-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТД-р Стойчо Кацаров, съпредседател на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ:

Какво представлява днешната българска политика?

България е пред национална катастрофа.

Раждаемостта е ниска, а смъртността устойчиво нараства. Най-предприемчивите, в това число много от най-образованите, младите напускат страната с еднопосочен билет. Населението се топи с по 50 000 души годишно. Един град като Казанлък, Монтана или Кюстендил ежегодно изчезва от картата на България. Населението застарява.

Ние сме най-бедната страна в ЕС и една от най-бедните въобще в Европа. Животът ни е най-кратък в сравнение с другите европейци, децата ни умират най-много.

От 7.5 милиона души едва 1.8 милиона са заетите в реалната икономика и вероятно още 400-500 хиляди в сивия сектор. 2.5 милиона от нас са пенсионери, а над 300 хиляди са инвалидите.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Неделя, 20 Ноември 2011 21:00
Прочети повече...
 
Булгар! Булга-ар! PDF Print Write e-mail
Политика
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 08 Октомври 2011 10:35

Цветозар Томов, агенция СКАЛА, снимка glasove.com

Цветозар Томов

reduta.bg

“В българския парламент опитваме да променим Конституцията и да бъде заложено, че никое правителство не може да си позволи повече от 3% дефицит. Това трябва да влезе в обща европейска конституция и всяко правителство да си промени така конституцията. Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако приведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита.”

Това поредно гениално умотворение на българския премиер Борисов присъства във всички медии. Какво означава това? Стотици хора, учили по 17-18 години, прочели повече от една книга в живота си, способни да съчинят граматически правилен текст и да броят до повече от 10 прилежно цитират това изказване и се стараят да го коментират така, че да му придадат съответстващата на политическия ранг на автора му сериозност. Други стотици хиляди хора сме принудени да го четем или слушаме и даже да вникваме в удивителния му смисъл.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 08 Октомври 2011 11:00
Прочети повече...
 
Борисов ни праща на равен старт в ЕС. Горко ни! PDF Print Write e-mail
Политика
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Петък, 22 Юли 2011 14:01

Светослав Терзиев

в-к СЕГА

Бойко Борисов и политическата класа ни водят към пропастПравителството скри минусите от включването на България в "Пакта за еврото плюс"

Помните ли равния старт в зората на демокрацията, след като вече бяха раздадени милионите на когото трябва? Тогава народът загуби на мига националното първенство, но премиерът Бойко Борисов сега му дава втори шанс - да участва в европейско първенство. На Европейския съвет в Брюксел той обеща България да се включи в "Пакта за конкурентоспособност", който напоследък получи названието "Пакт за еврото плюс" (за да не се смесва с първия злополучен пакт за еврото, известен като "Пакт за стабилност и растеж"). Чрез него ще застанем на равен старт с държавите от еврозоната, които иначе ни смятат за икономически негодни да въведем общата европейска валута. Борисов е убеден, че в честното състезание ще докажем колко несправедливо ни дисквалифицират и сетне ще получим покана да влезем в техния клуб. Иначе сме щели да изпаднем, щом Европа превключи на по-висока скорост.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 27 Август 2011 18:16
Прочети повече...
 


Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ПЕНСИИ