Меглена от Марс PDF Print
Четвъртък, 22 Март 2012 20:10

Панайот Ляков Панайот Ляков

Откъде идва? Фактите опровергават глупавите и/или наивни вярвания, че едва ли не е паднала от Марс. От 1990 г. Меглена Кунева е старши съветник в Министерския съвет / била е и представител на Комитета за правата на човека, създаден от комунистическия режим в противовес на гражданското дружество на Илия Минев/. От 2001 г. е член основател на НДСВ, народен представител /м.06/, зам.министър на външните работи и главен преговарящ/м.08/, пръв министър по европейските въпроси /м.05.2002 г./ като запазва този пост и при тройната коалиция /2005-06 г./.

На 26.10.2006 г. е номинирана за еврокомисар /избрана на 12.12.2006 г. / и до края на 2010 година е Еврокомисар за защита на потребителите. Или десет години МК е висш администратор /доверено лице на Партията преди 1989 г., за да участва в споменатия комитет, създаден от ЦК на БКП и управляван от ДС/ и логично следващите 10 години е част от новия/стар политически елит, който винаги е защитавал единствено собствените си интереси. МК няма гражданска предистория, работа в неправителствени организации, няма граждански позиции, които е отстоявала.

Гражданите са внезапната и любов. „Да се обърнем към гражданите” е изтъркано послание – нито е ново, нито е нейно откритие, нито пък може да бъде защитено като логично продължение на политическата и дейност, там горе . Както и фалшивата и ненавист към партиите / тя най-после напусна НДСВ, без да му благодари за шеметната си кариера/.
Меглена, която не идва от Марс, а от висшите етажи на властта, надава закъснели вопли за грешната политика, в която тя активно е участвала. Толкова ли е къса българската памет?

Доколко е дясна? МК твърди: „Аз съм десен политик”. Но дали си десен или не, показват тестовете. Един от най-достоверните е отношението и към Закона за досиетата – правителството на НДСВ, на което тя бе член, закри закона чрез своя законопроект за класифицираната информация и спря отварянето на досиетата. МК е подкрепяла това политическо действие, не е изразила протест и това не може да бъде позиция на десен политик.

Същият извод следва и от отношението и към проекта „Белене” – НДСВ го стартира безусловно и в защита само на руския интерес, по точно на комунистическата олигархия. Меглена е „За”, а позицията и на десните политици, както и на гражданите в България е била винаги „Против”този ненужен и скъп проект. Ами сделката с външния дълг, от която „свита”-та на Кирил Сакскобурготтски спечели милиони, разполагайки предварително с вътрешна информация, сделката с БТК и т.н.? Къде е гражданската позиция на МК, защо тогава не се обърна и не потърси мнението на гражданите, които сега ухажва натрапчиво?

Последният ключов тест за дясната и принадлежност, на който МК се провали, бяха президентските избори. Ако тя беше автентичен десен кандидат, най-естествено би трябвало да призове избирателите да гласуват за другия десен кандидат на партия, член на ЕНП. Но тъй като тя беше другия ляв кандидат /БСП винаги участва с двама и прави „ножица” на противника/, маскиран като центрист, неутрален, граждански представител и така бла-бла-бла …, си затрая целенасочено и около 2/3 от гласовете и се преляха към чичо Ламбо. МК е порадната фалшива „дясна” патица, Жорж Ганчев в рокля!

Има ли компететността на лидер? Както споменах „Назад към гражданите” или „Напред с гражданите” не е нито ново, нито оригинално и само по себе си не може да бъде сърцевина на политически проект. Но засега няма друго. МК повтаря като папагал това заклинание и ръси „бисери”: „Да, обществената дейност е свързана с граждани. Когато искаш да призовеш хората към активност, призоваваш гражданите.”/интервю на П.Паунова в Медиапул, 23.12.2011 г./

Меглена от Марс би трябвало да знае, че само трансформационните лидери /каквато е явно неосъзнатата и претенция/, създават визии, завладяващи хората. Баналният призив за „тон на чуваемост”, повтарящ Надкиното „Да чуем България”, да си бъбрим с гражданите, да се срещаме, да обикаляме и т.н., не е визия. Това е пожелание за полезно политическо действие, осигуряващо ОВ с избирателите. Нищо повече. Лидерът ражда идеите и води хората, а не ги следва и чака те да го научат какво да прави. Но явно МК страда от остър дефицит на лидерски компетенции.

Или като част от политическия елит не атакува удобния, по-точно изгодния, му контекст: България е слаба държава – със слаби институции, неконкурентна пазарна икономика и неразвит граждански сектор. В България има силна олигархия и силна престъпност, свързани с властта. Тоталната подкупност ерозира правовия ред и делегитимира публичното управление. Институциите се подчиняват на олигархични и и корпоративни интереси и не защитават гражданите. Правораздаването е бавно е неефективно. Корупцията е всесилна и убива всекидневно чувството за справедливост.

Това е политико- икономическо задкулисие / по израза на Огнян Минчев/, където препускат „червените ескадрони” на номенклатурата и стъпкват демокрацията. Меглена Кунева- Пръмова, знаково лице на фасадната демокрация, ли не знае това? Все едно дали МК не е анализирала поради некомпететност бутафорната демокрация или се прави на паднала от небето, тя няма виждане как да промени радикално политическата система. Как да събори себе си?

Обръщението и към гражданите е безмислено, защото ще чуе това, което отдавна не е новина: зад фасадата има диктатура на посткомунистическия псевдоелит и неговата нелегитимна, безконтролна власт трябва да се отнеме от гражданите. Това е единственият смислен, реформаторски проект, свързан с конституционна реформа, децентрализация на властта и развитие на икономиката на „Третия сектор” – НПО изземват повече държавни дейности и извършват повече административни, социални и други услуги. Приоритетната промяна е в подхода към хората – да се оценяват като стратегически ресурс и всеки индивид да получи неограничавани възможности за своето развитие и усъвършенстване.

В своите изказвания досега Меглена от Марс не е загатнала за някакви реформи, липсват дори контурите на политически проект. Единственият и досег с реалността /Глобалната икономика/ бе изказването и в същото интервю : „Дигиталната икономика звучи невероятно. За нея не се мисли.”, в което отново проявява своята некомпетентност. Недопустимо е за политик от европейски ранг да не знае, че глобалният контекст е „Икономика на знанието”, където информационно-комуникационните технологии са важна, не не единствената част. И ключовото условие за конкурентноспособност в тази среда е развитието и усъвършенстването на човешките ресурси. Това за МК е „бяло поле”.

Извънземен кандидат ли е МК? „Бяло поле” е и липсата на идеи за реформиране на партиите. Или ако е приела тезата ми /виж монографията „Партиите – компетентни или „мъртви”, 2007 г./, че сегашните партии са некомпететни и неконкурентноспособни организации и надеждата е свързана с изграждането на нови партии , то би трябвало да знае като лидер какъв партиен модел ще гради.

Тук наистина Меглена сякаш е паднала от Марс. Ето опростенческото и виждане за създаването на партия: „Но партиите се случват тогава, когато успяват да генерират политика. Аз обаче не искам тази политика да бъде изпълвана със съдържание в кабинета ми. Т.е. да вземем няколко страшно красиви фрази, след това да направим една програма и ето ви партия. Начинът е обратен – кои са темите, по които би могъл да предложиш решение.”/ в същото интервю /.

Партиите не се случват. Те се създават целенасочено от хора, обединени около ценности и предлагащи идеи за промяна. Ако те намерят по-широка подкрепа политическата организация превръща идеите в реална политика /политически действия/. Другият механизъм е кабинетното моделиране / олигархичните демиурзи забъркват някакъв политически коктейл / и такава случка е „България на кукловодите”, движението на Меглена от Марс.

То стартира с красива фраза и с нея се яви на президентските избори. Началото бе успешно и проектът/АБВ, Ние и Те или какво ли не/ се подготвя за парламентарните избори. Партията ще се „случи”, защото другото „дясно мюре” Бойко от Банкя, има нужда от съюзник в следващия парламент. Пък и агонизиращата синя коалиция най-сетне ще бъде ликвидирана, за да не се пречка, когато „играе” опозиция. Пиарите тръбят за успех на новата коалиция 3Г „Герб - Гоце - Граждани”. Но за кого?

Последно променен на Четвъртък, 22 Март 2012 23:30

0 #1 RE: Меглена от МарсДаниел Донев 2012-03-27 17:01
Съвсем добронамерено бих насочил вниманието на г-н Ляков към материала за Здравото говорене.Не за друго,просто там става въпрос точно за този начин на говорене.

You are here  : Начало ПОДКРЕПИ