Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

...Наистина, какво да правим... PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 26 Ноември 2012 18:45

Даниел Донев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Даниел Донев

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Част от речта на Даниел Донев, пред форума "Промяна на промяната", проведен на 10.11.2012 в Първа Евангелска Църква - София. СПРАВЕДЛИВОСТ бе един от организаторите на събитието.

Двадесет и три години след опитът за преход от социализъм към пазарна икономика и демократично управляемо общество промяна няма. Няма и да има. Не и чрез настоящата политическа класа. Причината е много проста. Фамилна, морална и финансова обремененост на широкия кръг от политическия елит на държавата. Промяната ще дойде от другата страна на обществото. Там където сме ние гражданите без обвързаности и без илюзии преди всичко. Гражданско общество, което да излъчи своя политически проект, когато узрее за това и почувства нужда от такъв. Защото простата истина е, че не можеш да промениш системата ако не си част от нея.

Нека да ви разкажа една кратка история за силата на гражданското общество и затова как би трябвало то да изглежда според хората в една държава с над двеста годишна история в отстояването на истината. Историята за Чик Филе.

„Чик Филе” е доста известна зад океана верига за бързо хранене. Веригата от ресторанти расте с добри темпове. Собственикът е републиканец по убеждения и християнин. Той открито заявява позицията си в подкрепа на библейското разбиране за семейство и е против гей-браковете. „Все пак, когато дойдат хора при мен за работа, аз не ги питам за тяхната сексуална ориентация и тя не е определяща в решението ми да ги наема, защото това е бизнес.”, казва той. Преди откриването на поредния ресторант в град Чикаго градската управа го притиска да изясни позицията си по отношение на гей обществата в противен случай няма да му позволят да отвори своя ресторант. Разбира се, че това е незаконно. Всеки има право на своята гражданска позиция и тя не би следвало да е определяща в отношенията ни с държавната администрация. Политици от републиканската партия реагират и чрез медиите организират кампания в подкрепа на „Чик Филе”. В резултат пред заведенията от веригата се извиват километрични опашки. Хиляди съмишленици на собственика застават на опашката и чакат своя ред, за да хапнат един бургер и така да обявят своята подкрепа за него и правото му да говори свободно без това да има последици за бизнеса и живота му. Гей организации организират контра акция, призовавайки своите активисти по същия начин да изразят своя протест. Събират се едва няколко десетки поддръжници.

Мисля, че това е доста показателен пример за това как гражданското общество трябва да отстоява своите най-обикновени права, които са гарантирани от закона.

Гражданското общество не е просто маса от хора, които протестират. Това е начин на мислене. Това е разумно разбиране на процесите и последователно поведение в позицията на всеки от нас. Нямаше откъде да се научим да бъдем гражданско общество. Учим се и през последните двадесет години. Защото да си част от такова общество далеч не е само да се включиш в поредния протест. Гражданската позиция изисква да разбираш за какво протестираш и логически и морално да си убеден, че това е правилно. Позицията на гражданин предполага ежедневни усилия в диалога с администрацията на всички нива, защото тя е навсякъде и има нужда от ежедневен коректив. Няколко са нещата, които трябва да възпита в себе си гражданското общество:

Разбиране на своята позиция. Все още има твърде много хора, които не осъзнават, че държавния бюджет се формира от нашите данъци и това е достатъчно основание да сме взискателни към изразходването на средствата в страната ни на всички нива. Разбирането, че всички ние сме работодатели на държавната администрация ще промени и изкорени наследеното от социализма чиновническо отношение на тези, на които плащаме, за да управляват обществения ресурс. Гражданите са изискващата страна, а администрацията изпълняващата.

Градивна критичност. Имаме нужда от общество, което да възпитава в себе си това качество, защото това е нормалната позиция на всеки, който разбира, че там където се харчат общи средства съществува презумпцията за злоупотреба. Градивна критичност в отношенията ни от учителките в детските градини до политиците на ниво парламент, президент и премиер. Защото колко по-големи компромиси правим на най-ниските нива в отношенията си, толкова по на едро ще ни ограбват по високите нива на изразходване на средствата. В условията на съзависимости и мудност в правораздавателните органи гражданската критичност може да бъде мощен двигател в процесите по запазването на ред и справедливост.

Осведоменост и готовност за свързване. Трябва да оставаме будни във всеобщата тенденция за дезинформация от страна на масовите медии. Да следим събитията, да общуваме, да анализираме и да имаме готовност за свързване с хора и общности, които показват гражданска активност, защото заедно сме по-силни в процеса по отстояване на правата си и защита на свободата си.

Усещане за личен ангажимент. Все още има твърде много хора, които не разбират, че държавата не е абстракция, а група от хора, които ние избираме, за да ни служат. Все още има твърде много хора, които очакват държавата да се погрижи за всичко с разбирането, че някой някъде знае по-добре как да се случват нещата и от нас нищо не зависи. Истината е, че ако оставим държавата да действа така без нашият ежедневен личен ангажимент на позиция на градивна критичност резултатите може да са плачевни. Истината е, че бъдещето на децата ни е в собствените ни ръце и ние най-добре знаем как да се погрижим за него. Държавата трябва да е наш партньор в изграждането на тази визия.

Гражданското общество има нужда от своите лидери.

Нови лица без пряка връзка с миналото, защото видяхме, че тези които са свързани не носят промяна, а задълбават в статуквото. Нови лидери със нови виждания и ново разбиране за отношенията в обществото. Лидери не обременени е тоталитарния модел на комуникация с гражданското общество. Напоследък анализатори започнаха да използват думи като апостолство и мисия, когато говорят за проваления преход и така очакваната трансформация и реформация на живота ни във всички сфери. Имаме нужда от лидери, които разбират и могат да обединят гражданското общество около разбирането, че промяната е твърде дълъг процес, чиито плодове може да бъдат събирани едва от децата ни, но това не е причина да спираме своята активност. Че промяната със сигурност ще ни коства много жертви, но лесен начин няма. Че функцията на това поколение най-вероятно ще се изчерпи с полагането на основите на реформацията на обществото ни и гражданското мислене.

Лидери, които да изкореняват порочното разбиране, че властта е средство за лична облага и да възпитават разбирането, че политиката е средство за служба на хората. Лидери, които да са чужди на егоцентризма и да разбират, че по-скоро всички даваме своя принос в общото благо и рано или късно се оттегляме, когато усетим изчерпване на своята енергия, за да отстъпим място на хора с нови идеи. Ние вярваме, че има такива хора и една от задачите ни е да ги издирваме и да се свързваме.

Преди всичко гражданското общество има нужда от здрава основа, на която да бъде изградено и в нея да вклини своите ценности. Убедени сме, че точно липсата на обща основа е причината за това лутане на всички ни в търсене на идентичност. В годините след прехода бяхме заети с това да я открием и пропуснахме да дадем своя съществен принос в процесите на промяната. Промяната беше претупана от същите изпълнители преди „десети ноември”, които съвсем целенасочено направиха така, че да нямаме обща основа и да се лутаме в търсене на общи ценности, на които да стъпим. Повечето от хората у нас имаха нужда да преоткрият себе си след разпада на идеята за социализма. Това отне време.

Ние вярваме, че християнските ценности могат да бъдат стабилна основа, върху която да изградим промяната. Светът гради на християнския фундамент, въпреки че различните епохи имат своите падения и сгромолясвания. Основата, на която започва всеки нов градеж на обществото е възстановеното на библейските разбирания за добро и зло, семейство, отношения, труд, почивка, ред, закон, справедливост. Българското гражданско общество има нужда от възстановяване на своята християнска идентичност и осъзнаване на факта, че всяка друга основа е твърде нестабилна и песъчлива. В противен случай ще дадем път на левичарското разбиране за всички процеси в живота, а то рано или късно води до едно и също място. Триумф на тоталитаризма, комунизма, потъпкване на свободата на личността и правото на частна собственост, като необходимо условие за тази свобода, триумф на духовния и физически терор и унищожаване на будната съвест и тържество на злото.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 26 Ноември 2012 18:59
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ПОДКРЕПИ