Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ПОЛИТИКА
Среща с Алекс Алексиев PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Сряда, 23 Април 2014 00:56

Алекс Алексиев, независим кандидат за Европейския парламентПОКАНА
Уважаеми приятели и съмишленици,

На 23.04.2014/сряда/ от 18.00ч., в Аула Максима на Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия (бивш ВИАС), гр. София на бул. Христо Смирненски № 1
Алекс Алексиев, независим кандидат за Европейския парламент, ще проведе среща със съмишленици и симпатизанти, на която ще представи акцентите на предизборната си програма.


Инициативен комитет

alexalexiev.eu

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Сряда, 23 Април 2014 01:07
 
САГАТА „ГЛАВЕН СЪДЕБЕН ИНСПЕКТОР“ - НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ ИЗВОДА PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Сряда, 02 Април 2014 20:09

Иван Груйкин, Гражданска Инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Повече от година след изтичане мандата на Ана Караиванова Народното събрание още не е избрало нов главен съдебен инспектор – въпреки общото съгласие, че правосъдието е основният проблем на България.

Правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) основно са насочени към контрол над организацията и административната дейност на отделните звена на съдебната система, както и констатиране на нарушения в образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела. Надлежното изпълнение на тези контролни функции е възможно единствено от орган, съставен от политически независими, професионално подготвени и безпристрастни личности, основаващи дейността и актовете си единствено на закона. Затова и Конституцията предвижда на длъжностите главен съдебен инспектор и съдебни инспектори да бъдат избирани юристи с високи професионални и нравствени качества. Законът за съдебната власт (ЗСВ) първоначално предвиждаше петнадесет години общ юридически стаж за главния инспектор. Впоследствие се въведе допълнително изискване главният инспектор да бъде съдия, прокурор или следовател към момента на избора с най-малко петнадесет годишен специален магистратски стаж от окръжно и по-високо ниво. С Решение № 10 от 2011 г. обаче Конституционният съд обяви за противоконституционно изискването главният съдебен инспектор да бъде магистрат. Същевременно другото искане – за противоконституционност на условието главният инспектор и инспекторите да имат специален магистратски стаж – бе отхвърлено. В същото това свое решение Конституционният съд приема, че „длъжността на главния инспектор е по-скоро организационна и оперативна и няма никакво основание той като ръководител на контролен орган, създаден да подпомага ВСС, да отговаря на повече изисквания от другите членове на същия орган и от самите членове на ВСС“. Но единственото конституционно изискване за изборните членове на ВСС (освен високите професионални и нравствени качества) е петнадесетгодишният юридически стаж - затова остава неясна логиката на КС да приеме, че законовото условие главният инспектор и инспекторите да имат специален магистратски стаж е съобразено с Конституцията. Като краен резултат се запази изискването за специален магистратски стаж и това окончателно затвори вратите на Инспектората за хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи, които съгласно чл.17, ал.2 от ЗСВ могат да бъдат членове на самия ВСС. Т.е. – единствено хора от системата (съдии, прокурори и следователи - настоящи или бивши) могат да инспектират същата тази система.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Сряда, 02 Април 2014 20:16
Прочети повече...
 
ПРОТЕСТИ 2014. ПРЕЗАРЕЖДАНЕ С КОНКРЕТИКА. (четиво за неспециалисти) PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Събота, 01 Март 2014 14:24

Даниел Донев, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ„Мнозина смятат, че свободата е да можеш да правиш каквото си искаш. Това не е свобода. Свободата е да упражняваш власт и да носиш отговорност за своите постъпки. Ето защо, когато някой започне протести, то това е или израз на безправие, или пропаганда на малцинството от народа. Ако народът е свободен, той не протестира, а упражнява властта си. Правото на протест замества правото на власт и е доказателство за липсата на народен суверенитет. Правото на протест е прах в очите на народа, защото упражняването на свободно поведение не е свобода. Свободата е само когато реално се упражнява властта.”*

(Цитатът е от личния блог на Мирослав Златев, www.mir1.free.bg)

Националната ни традиция в несвободата не е нова тема. Новото е дали си даваме сметка как незнанието и неумението ни да бъдем свободни блокират всичките ни останали сетива с изключение на инстинкта за самосъхранение. Без съмнение Османското робство изиграва значителна роля във формирането на народопсихологията и закърнява в умовете на поколенията онази част от мозъка, където се крие полета на свободната мисъл. За това и тоталитарният режим е успешен в своите посттоталитарни маневри да ни задържи роби. Не е трудно да контролираш общество, чиито корени са петвековния навик да си зависим. В този смисъл в свободата има дори нещо отблъскващо. Когато един несвободен човек е свикнал да получава жизнения минимум и защита в замяна на покорство и труд, хоризонтите на личната свобода, от която следва отговорност изглеждат нелицеприятни.

Истина е, че падането на Желязната завеса ни донесе свобода. Само че не ни я поднесе на тепсия. Свободата дойде и ни каза:” Ето опитайте ме, изучавайте ме, опознавайте ме и когато ме разберете може и да се научите как да ме използвате.” Дойде ни като гръм от ясно небе и ние започнахме своя танц на отчаяние, стъпка напред две назад в разпознаването на свободата. Като евреите в пустинята.
И все пак по важния въпрос е как неразбирането и липсата ни на усет за свобода притъпяват останалите ни сетива? Притъпяват ги до там, че така и не успяваме да стигнем до корена на обществения проблем, скрит дълбоко в псевдо обществения договор, чиито връх се яви бруталното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Събота, 01 Март 2014 14:44
Прочети повече...
 
РЕФЕРЕНДУМЪТ НА ПРОМЯНАТА PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Четвъртък, 27 Февруари 2014 20:06

Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

Иван Груйкин, Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

материалът е публикуван в mediapool.bg


Референдумът трябва да бъде подкрепен – независимо от забележките към формулирането на въпросите, действителните мотиви на Плевнелиев или собствените му разбирания по темата.


Безспорно президентското предложение за национален референдум стана водеща вътрешнополитическа тема за началото на годината. Мажоритарен избор на част от народните представители, задължителен вот, електронно гласуване – и трите въпроса засягат самия фундамент на политическото статукво. Затова и реакцията на управляващите е изцяло негативна.

Повечето коментари и на поддръжниците, и на противниците на предложението се концентрират около практическите аспекти на евентуалната промяна и действителните мотиви на президента. Интересно е и това, че доскоро отявлени противници на мажоритарния вот сега твърдо подкрепят Плевнелиев.

Няма да се спирам подробно на аргументите за мажоритарната избирателна система, която защитавам от години, нито ще оборвам най-разпространените клишета срещу нея. Нека си отговорим на няколко съвсем практични въпроса – защо аз като гражданин нямам шанс да видя хората, които искам, избрани в Народното събрание? Защо тези хора, а и аз самият, да не можем да се кандидатираме, без да пристанем на някоя от основните партии или без самите ние да тръгнем да правим партии? И защо все повече хора не виждат смисъл в изборите - независимо от многото партии?

Българската конституция започва с декларацията, че цялата власт (т.е. – всички власти) произтича от народа (принцип на народния суверенитет). Чудесно, а каква е реалността? Народът гласува, но кръгът на бъдещите избраници предварително е решен от Станишев, Борисов, Доган ..... Да, утре имената сигурно ще са други, но суверенът отново ще трябва да зависи от тях.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Четвъртък, 27 Февруари 2014 20:16
Прочети повече...
 
ПОЗИЦИЯ НА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА СПРАВЕДЛИВОСТ PDF Print Write e-mail
Общество
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Понеделник, 10 Февруари 2014 19:45

Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТРЕФЕРЕНДУМ

На 29.01.2014 Президентът на България г-н Росен Плевнелиев направи обръщение към нацията, в което изрази своето намерение да инициира референдум по въпроси свързани с изборите.

Гражданска инициатива „Справедливост” изказва своята подкрепа към държавния глава в стремежа му да предизвика Народното събрание да отговори на очакванията на избирателите за повече демокрация. Подкрепяме идеята за повече допитване до прекия избирател и данъкоплатец по въпроси, които касаят пряко или косвено всеки от нас, защото вярваме в неотменимото конституционно право на народа да издига всяка от трите власти без посредничество.

Ето защо смятаме, че идеята за мажоритарност в референдума трябва да бъде доразвита и дефинирана така, че да не позволява лавиране и злоупотреба с понятието „Мажоритарен избор”. Гражданска инициатива „Справедливост” години наред трасира пътя на идеята за мажоритарен принцип в избора не само на законодателната власт, но и на изпълнителната и особено съдебната. Ние смятаме, че формулировката „част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно” не е достатъчно конкретна и ясна.

Затова призоваваме Народното събрание да инициира референдум, в който да бъде дефинирана формулировка, според която да става ясно дали избирателите желаят да избират всички народни представители в условията на Мажоритарна избирателна система в два тура, при която печели този кандидат, който придобие гласовете на повече от половината избиратели.

Вярваме, че това би било първата реална стъпка за възстановяване на конституционното право на народа да издига всички власти. Мажоритарните избори ще премахнат инструментите на посредничество в процеса на овластяване, които реално обезвластяват народа и позволяват на трите власти да се самовъзпроизвеждат.

Обезвластяването на хората и самовъзпроизвеждането на властите са корените на проблемите, които ни заливат - икономическата и морална криза, и дефицитът на справедливост.

AddThis Social Bookmark Button
Последно променен на Понеделник, 10 Февруари 2014 19:52
 


Страница 1 от 19

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало ПОЛИТИКА